Bastarda Istanbului sau în căutarea identității pierdute

Bastarda Istanbului sau în căutarea identității pierdute

“I hurt myself today

To see if I still feel.”

Ați asociat vreodată o carte citită cu o melodie sau cu un preparat culinar? Există oameni ce combină savoarea lecturii cu muzica preferată sau cu pătrățele de ciocolată cu lavandă. În alte situații, lectura poate fi acompaniată de un ceai fierbinte sau de o cafea tare. Cu alte cuvinte, ne proiectăm în universul cărții relaxați, cu o stare de bine.

Romanul Bastarda Istanbului are darul de a trezi în cititori pasiunea pentru frumos. Eu îl asociez cu melodia ”Hurt” a lui Johnny Cash și cu desertul tradițional turcesc ashure. Ambele elemente au un rol fundamental in carte, o să vă las pe voi să le descifrați semnificația.

Bastarda Istanbului este un roman fascinant, ca o adevărată delectare senzorială. Fiecare capitol este denumit în funcție de un element gastronomic. Scorțisoara, fisticul, vanilia și cojile de portocală fac parte din poveste, sunt integrate chiar în trăirile personajelor. Cartea se articulează în jurul acestor elemente călăuzitoare.

Elif Shafak stăpânește foarte bine arta de a aduce mai multe povești sub același fir roșu narativ, în care se îmbină cultura turcă cu cea armeană. Cele două eroine feminine, Asya Kazanci și Armanoush Tchakhmakhchian, pornesc în căutarea propriilor identități. Asya locuiește în Istanbul și e măcinată de revoltă pentru că nu-și cunoaște tatăl. Mama ei, Zeliha, este o nonconformistă ce sfidează normele patriarhale ale societății islamice, se îmbracă în fuste scurte și poartă tocuri înalte.

Povestea lui Armanoush este aparent diferită, dar foarte similară în esență, mai ales în momentul în care destinul ei se intersectează cu al Asyei. Născută în Arizona dintr-o mamă americană și un tată armean, Armanoush este foarte atașată de originile ei armene. Tocmai din acest motiv ia hotărârea de a pleca în Istanbul, unde se afla casa bunicii Shushan. Ia legătura cu rudele tatălui său vitreg (Mustafa Kazanci) și pornește în căutarea trecutului.

Cartea Bastarda Istanbulului este impresionantă nu numai pentru că reunește lumi diferite, populate de mindset-uri diferite, ci și pentru că îmbină mai multe planuri temporale. Conflictul turco-armean planează asupra întregului roman, mai ales prin referirile la genocidul armean din 1915. Din cauza referirilor, Elif Shafak a fost acuzată de ”ofensă la adresa identității turce”, însă acuzația a fost retrasă din lipsă de probe.

Shafak este una dintre marile revelații ale literaturii turce contemporane. A publicat 14 cărți, între care se numără și volume de povești sau non-ficțiune. Dacă vreți să citiți și alte cărți semnate de Elif Shafak, la Editura Polirom găsiți Sfântul nebuniilor incipiente (2009), Cele patruzeci de legi ale iubirii (2011), Onoare (2013) și altele.

Vă las în compania lui Johhny Cash și a unui discurs al autoarei, despre politica ficțiunii:

Credit foto: Wikipedia


 

Bianca este doctor în Științele Comunicării și cadru didactic asociat la SNSPA. Interesele ei de cercetare se axează pe branding național, semiotică, framing, migrație, identitate națională și analiză critică de discurs.

Postări similare

Scrie un comentariu