Trupa Muse a făcut publicul să tresară într-o odisee cu lumini și solo-uri sublime

Trupa Muse a făcut publicul să tresară într-o odisee cu lumini și solo-uri sublime

Trupa Muse a concertat vineri seara în Piața Constituției, în prima zi a festivalului ”Rock the city”, în fața a peste 15.000 de oameni extaziați. ”Drones” este concertul de promovare a ultimului lor album cu același nume, ce abordează teme precum dezumanizarea, îndoctrinarea, războiul și rebeliunea.

Muse și-au făcut intrarea în aplauzele publicului, cu sunete distorsionate de chitară și cu salutul călduros al solistului Matt Bellamy, care a rostit ”Bună seara, București!”. Odiseea a început pe intro-ul melodiei ”Psycho”, cu sergentul care rostește repetat ”Aye, sir!”. Primul tril al luptei împotriva totalitarismului.

Chitara s-a dezlănțuit pe ”Plug in Baby”, urmată de melodia ”The Handler”, cu o poveste absolut impresionantă. La nivel grafic erau proiectate două mâini-gigant ce controlau solistul și basistul, iar sforile se mișcau odată cu ei. O metaforă vizuală puternică, ce ne duce cu gândul la control și lipsă de libertate: ”My mind was lost in translation/ And my heart has become a cold and impassive machine”.

Spectacolul s-a remarcat prin schimbări spontane de ritm, de la melodii precum ”Plug in Baby” , ”Hysteria” și ”Supermassive Black Hole”, până la balade precum ”Starlight”, ”Dead inside”, ”Madness” sau ”Mercy”. Impresionant a fost show-ul din timpul melodiei ”Time is Running Out”, cu jocuri de lumini albastre și o urmă de nostalgie în vocea lui Matt Bellamy.

”Resistance”, ”Supermassive Black Hole”, ”Time is Running Out” și ”Uprising” au fost cântate de fani cu patos. Versuri precum ”They will not force us/ They will stop degrading us/ They will not control us/ We will be victorious” au răsunat din toate părțile. Am asistat la un spectacol orwellian, în care publicul a fredonat la unison. Spre final, am avut parte de un show la înălțime cu confetti.

Vocea lui Matt Belamy este sublimă, iar solo-urile de chitară și clape m-au făcut să tresar. Sonorizarea a fost la înălțime, rar mi-a fost dat să asist la un concert cu sunet impecabil. Meritul este, în mare măsură, al artiștilor de la Muse. S-a simțit spiritul critic din melodiile lor, acompaniate de vizualuri sugestive, cu roboți ce ilustrează lipsa de empatie, cu forme geometrice ce se combină în linii provocatoare și lumini ce accentuează riff-urile de chitară.

Concertul s-a încheiat pe versiunea instrumentală a melodiei ”Knights of Cydonia”, al cărei videoclip a fost filmat parțial în România. Au urmat rafale de aplauze și un public entuziasmat de promisiunea solistului de a ne revedea curând: ”See you later!”.

Sfârșitul concertului, a fost, însă, abrupt. În frenezia ultimei melodii, fanii au început să strige ”bis” imediat ce artiștii au părăsit scena. La orele 23:00 fix s-a tras cortina, iar organizatorii au început deja să strângă de pe scenă. Mulți dintre cei prezenți așteptau cu sufletul la gură ”Feeling Good”, dar suspansul se menține până la următoarea venire a trupei în România. Interacțiunea cu publicul a fost minimă și pe alocuri distantă, chiar dacă au compensat cu un show incredibil.

Muse au cântat pentru a două oară în România, de data asta în cadrul festivalului ”Rock the city”. Prima dată au venit în octombrie 2007 și au încântat peste 10.000 de oameni adunați pe stadionul național de rugby ”Arcul de Triumf”. Din componența trupei fac parte Matt Bellamy (voce şi chitară), Chris Wolstenholme (chitară-bass), Dominic Howard (tobe) și multi-instrumentistul Morgan Daniel Nicholls.

Festivalul ”Rock the city” a continuat și pe 31 iulie 2016, când a concertat legendara trupă Iron Maiden. Fanii au asistat, astfel, la turneul de promovare al celui mai recent album Maiden, intitulat ”The book of souls”.

Credit foto: Dorin Constanda, adevarul.ro


 

Bianca este doctor în Științele Comunicării și cadru didactic asociat la SNSPA. Interesele ei de cercetare se axează pe branding național, semiotică, framing, migrație, identitate națională și analiză critică de discurs.

Postări similare

Scrie un comentariu